NOSE WORK

Kontaktpersoner för Nose work:
Josephine Nilsson, Josephine.nilsson8@gmail.com, mobil: 0738351163 och Pernilla Svensson Pillan.51199@gmail.com

Vill du göra din hund lycklig? Vill du ha roligt ihop med din hund?

Nose Work är en aktivitet som passar ALLA. Det ställs inga krav på hundägarens fysik, inte heller på ålder på varken hund/ägare, och inte på ras. Nose Work är en aktivitet som lämpar sig för alla hundar, som gillar att jobba med nosen.
Det är en aktivitet som inte kräver den tid många andra hundsporter kräver,
men som låter din hund få utlopp för sina naturliga instinkter och ger en trött och nöjd hund.  

Nose Work innebär sökövningar som man kan göra både ute och inne och i olika miljöer.  Hunden tränas till att kunna hitta och markera en specifik doft till sin förare. Och du som förare lär dig att läsa din hund.

Du kan använda Nose Work som en ren aktivering, men också att tävla i.  

Om du väljer att börja tävla, behöver hunden vara 10 månader för att få göra ett doftprov, och 12 månader för att få börja tävla.

För att få börja tävla, eller starta i en ny klass måste man utföra doftprov. Det behöver man göra inför varje ny doft/klass.
Det består av 12 pizzakartonger där 1 är med doft i som hunden ska markera till dig och där du som förare ska meddela domare vilken kartong hunden har markerat.

Vid tävling i Nose Work finns 3 nivåer. Man börjar tävla i Nw 1, strävar efter att klara 4 sök av 4 för att få ett diplom. När man sedan har 3 diplom får man klassa upp sig till klass Nw 2 och när man har klarat 3 diplom där får man klassa upp sig till Nw 3.

Nw 1 - hunden söker efter Eukalyptus
Nw 2 - hunden söker efter Lagerblad
Nw 3 - hunden söker efter Lavendel

Vid tävling ingår momenten lådsök/behållarsök, inomhus/rumssök, utomhussök och fordonssök.

”Nose work grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med aktivering för mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut i hem runt om i USA. Ron Gaunt har arbetat med tjänstehundar och tog med sig idén om hur Nose Work skulle tränas från sitt egna arbete med hundarna i tjänsten. Ron berättar att han upplever att det är många hundar som har sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta t.ex och som inte får utlopp för detta och i människornas ögon anses som att de inte passar in, genom Nose Work ges alla hundar en chans till att nyttja sina naturliga instinkter till en fördel för människorna de bor med och kontentan av detta är en trött och nöjd hund.

Historiken i denna sport är något vi inom Svenska Nose Work Klubben värdesätter och vill ha som grundtanke i Sverige." Från SNWK:s hemsida.
 
Våra träningstillfällen är öppna för alla som kan så mycket om Nose Work att man kan jobba självständigt med de 
gömmor vi sätter ut,  du är också varmt välkommen att komma och titta vid våra träningstillfällen om du är nyfiken på vad Nose Work är.

Du hittar våra träningstillfällen under fliken Träningar.

Vill du läsa mer om Nose Work så finns det mer information här.

Nose Work kommittèn består av: Josephine Nilsson, Susanne Lindros, Pernilla Svensson och Lisa Pettersson

Josephine har sammanställt ovanstående text.