AGILITY

Kontaktperson Agility: Ann-Sofi Stensson

Agility betyder smidighet och snabbhet och det är just det som agility går ut på!

Denna fartfyllda sport innebär att hunden tar sig genom en hinderbana med förarens hjälp. Hoppar genom däck och över hinder, springer genom tunnlar & slalom, tar sig över balansbom och gungbräda
- allt med fokus på att det ska gå så fort som möjligt.

Det häftigaste med agility är att se hundarnas uppenbara glädje! Alla hundar kan träna och tävla i agility, allt från en liten chihuahua till en stor gland danois - men så klart på olika villkor.

De vanligaste hundarna på agilityplanerna är vallhundarna, framförallt shetland sheepdog och border collie. Dessa hundar är lyhörda, snabba och arbetsvilliga vilket är de största egenskaperna hos en bra agilityhund.

 Hundarna är indelade i i storleksklasserna x-small, small, medium, large och x-large och man tävlar både i agilityklass och hoppklass. Det som skiljer klasserna åt är att i agilityklass är balanshinderna med
(A-hinder, balansbom och gungbräda) men inte i hoppklass.

Man börjar tävla i klass 1 och sedan gör man sitt bästa för att gå i mål felfritt och bland de topplacerade i klassen för att få en uppflyttningspinne. När man har tre stycken uppflyttningspinnar får man gå upp i klass 2 och när man där har fått ytterligare tre uppflyttningspinnar får man tävla i klass 3 och där jagar man cert och SM-kval.

Det är verkligen små marginaler när man tävlar i agility, ofta blir en stor del av startfältet diskvalificerade då hunden till exempel tar fel hinder. I toppstriderna kan det ofta skilja endast hundradelar på flera ekigage!

Läs mer om agility på http://svenskaagilityklubben.se/
Ida har sammanställt ovanstående text.